dijous, 8 de maig del 2008

Sant Pol, cami vell a Hortsavinyà i corriol al sot del salt

Diumenge 27 d'abril de 2008.

Elebikers: Xavi i Pedro.
La sortida de Sant Pol per la vall de Golinons, per moltes vegades que la fem, mai no perd el seu encant, especialment si com avui en arribar al fons de la vall trobem aquest cirerer al que la floració li provoca un esclat lila.
El que defineix la nostra excursió d'avui és el sender que descendeix cap al Salt de Pineda, entre pins, ortigues i esbarzers i que després transcorre al costat del llit del rierol.
Aquest traçat és per a elebikers amb esperit excursionista.


Ver mapa más grande

Dades tècniques:
Trajecte: Sant Pol de Mar, Golinons, Tres Termes, camí vell d'Hortsavinyà, sot del Salt, Els Senglar, Can Pallofa, Pineda i Sant Pol.
Distància: 28 km
Punt més alt: 366 m (camí vell Hortsavinyà)
Alçària acumulada: 405 m.


Des de la plaça de l'Hotel comencem la primera pujada del dia per Herois de la Fragata Numancia. Malgrat ser un carrer asfaltat les nostres cames encara fredes es ressenten. En passar per sobre del túnel de l'autopista iniciem una petita baixada que ens posa al mig de la vall de Golinons. Progressivament el camí ens porta fins darrere de Can Gasofia on trobem el cirerer en plena floració. Allà comença la pujada que és de les que per moments se t'agafa a les cames. Com és coneguda es fa suportable: són 2 zigs i els seus corresponents zags. Després del segon zag hi ha una costa una mica llarga però progressiva que s'aixeca una mica al final. Arribant en el senyal de perill d'incendis doblem a la dreta i ens trobem amb el "mur": amb prou feines 30 metres de costa en la qual la pendent et fa patinar les rodes. Per un sender cobert de vegetació enllacem amb la pista que baixa fins al prat en el qual es van convertir les antigues escombraries de Calella. Agafem tirada per pujar pel camí que arriba fins a la carretera; és curt però incòmode i bastant pendent. Una vegada a la carretera continuem sempre cap a dalt i de seguida es transforma en pista per la qual en alguns puja i baixa anem passant per Sant Andreu, desviació a Siulas i la Creu dels 3 termes (Calella, Tordera i Sant Cebrià de Vallalta).

Fotos Xavi O.



A partir de la Creu la pista descendeix i de seguida ens desviem a la dreta per agafar el camí antic d'Hortsavinyà. Després d'una baixada inicial, el camí, eixamplat per a la protecció antiincendi, segueix les capçaleres de les valls de Sant Andreu, Rupit i finalment el del Salt. Alguna pujada una mica més pendent però en general molt progressiu. Deixem a la nostra dreta una masia antiga i de seguida marcat per un molló descobrim el sender que s'introdueix, en baixada abrupta, cap al fons del barranc del Salt. No ens ha costat decidir-nos i després d'algunes de rascades d'esbarzer, alguna caiguda i bastants trams amb la bici a la mà arribem al llit del barranc. Gràcies a la bona orientació de Xavi travessem el rierol i endevinem el camí pel marge esquerre del rierol. Aviat el camí s'eixampla i siguiendolo passem per una bassa artificial i arribem a restaurant "els Senglars". Superada la gran decepció de trobar-lo tancat per traspàs, baixem fins a trobar Can Pallofa on unes torrades de pambtomaca amb fuet ens tornen els ànims perduts.

La pista asfaltada condueix ràpidament fins a Pineda de Mar. Seguint pel passeig marítim i amb ambient molt de platja s'arriba fins a Calella i des d'allà per carretera fins a Sant Pol.